Pajuporon tarina III

Olipa kerran poro nimeltä Sisu. Se oli iso ja sillä oli valtavat sarvet. Se söi yleensä jäkälää ja käpyjä, vaikka porot ei yleensä syö käpyjä. Poro oli rohkea ja ennakkoluuloton. Pieni Sisu-poro kulki suuressa porolaumassa.

Eräänä aamuna Sisu heräsi eikä nähnyt ketään laumastaan. Se vaelsi pitkän matkan etsien laumaansa, mutta etsinnät eivät tuottanut tulosta. Se oli vaeltanut pitkän matkan ja huomasi tulevansa soratielle. Sisu lähti kulkemaan soratietä pitkin ja huomasi pienen kylän nimeltä Hirvas. Kyläläiset huomasivat pienen porovasan hoipertelevan autotiellä. He päättivät ottaa poron hoivaansa ja kouluttaa siitä joulupukin poron. Kyläläiset soittivat joulupukille, että ovat kouluttaneet kelpo reen vetäjän. Joulupukki halusi nähdä poron ennen sen ottamista ja matkasi Hirvaalle.

Kahdentoista minuutin päästä joulupukki saapui Hirvaalle poroineen. Pukki halusi heti testata Sisu-poron taitoja ja valjasti pporon ja laittoi reen sen perään. Sisu-poro ei jaksanut vetää rekeä, mutta ei luovuttanut. Se yritti ja yritti ja sai reen liikkeelle. Reki liikkui hitaasti, mutta varmasti. Joulupukki halusi testata myös Sisun lentotaitoa, koska maassa meni hyvin. Sisu yritti päästä lentoon, mutta ei onnistunut. Se nousi vain vähän ilmaan, mutta tippui.

Muut joulupukin porot alkoivat nauramaan. Sisu ei välittänyt, vaan jatkoi yrittämistä. Monien yritysten jälkeen, Sisu nousi vihdoin ilmaan. Se nousi noin kahdenkymmenen metrin korkeuteen. Joulupukki oli todella ylpeä Sisusta ja päätti testata kuinka nopea Sisu oli ja se ylsi aatto-vauhtiin eli 2000 km/h. Sisu palasi maan kamaralle testattuaan taitojaan. Muut porot olivat yllättyneitä Sisun taidoista, samoin joulupukki. Joulupukki aikoi ottaa poron. Kyläläiset sanoivat että joulupukin pitäisi pitää hyvä huoli porosta, jotta saisi sen.

Oli Sisu-poron ensimmäinen jouluaatto, kun porot lähtivät joulupukin kanssa jakamaan lahjoja. Kaikki sujui hyvin ja he pääsivät turvallisesti kotiin, Korvatunturille. Joulupukki harjoitti poroja vielä seuraavan vuoden, kunnes seuraava jouluaatto koitti. Joulupukki valjasti porot, muttei huomannut Sisun valjaiden olevan auki ja yritti saada joulupukkia pysäyttämään reen, mutta joulupukki huusi vain "Aatto-vauhtiin pojat!" Sisun valjaat aukesivat kokonaan ja Sisu tippui. Se yritti lentää, mutta ei hallinnut lentotaitojaan. Joulupukki huomasi sen vasta ensimmäisen talon katolla. Porot olivat sen verran kauhuissaan, että ne pyörtyivät. Joulupukki herätti porot porkkanoiden avulla ja ne virkosivat. Sisu oli tämän aikana ehtinyt jo pudota maahan ja katsella ympärilleen.

Sisu näki todella kirkkaan tähden ja lähti seuraamaan sitä. Sisu oli seurannut tähteä jo monta kilometriä, kunnes törmäsi toiseen poroon. Poro sanoi Sisulle "Katso eteesi!" Sisu pyysi anteeksi ja huomasi poron olevan jotenkin tutun näköinen. SIsu kysyi varovasti "Isä? Sinäkö se olet?" Poro oli todella hämmentynyt kysymyksestä ja katsoi Sisua tarkemmin. "Sisu? Olemme etsineet sinua siitä lähtien kun katosit. Missä olet ollut?" poro sanoi. "No, putosin juuri joulupukin reestä" Sisu sanoi. Joulupukki meni kertomaan kierroksen jälkeen kyläläisille Sisun tippuneen. Kyläläiset ja joulupukki luulivat Sisun kuolleen, mutta se löysikin laumansa. Sisu-poro eli elämänsä onnellisena loppuun asti, mutta Sisua ei unohdettu kokonaan. Sisun tarinaa kerrotaan vieläkin ja sille on tehty muistopatsas. Sen pituinen oli se tarina.