Hirvaan kyläverkko OSK

Hirvaan kyläverkko OSK on perustettu helmikuussa 2017. Osuuskunnan tavoitteena on rakennuttaa huippunopea valokuituverkko Hirvaalle ja näin tuoda nykyajan palvelut mahdolliseksi alueen koteihin ja yrityksille. Osuuskunnan tavoitteena ei ole tehdä voittoa, vaan tuottaa kyläläisille edullinen, nopea nettiyhteys. Rakentaminen pyritään aloittamaan kesällä 2017.

Osuuskunnan sivuilla lisätietoa asiasta, sekä voit siellä tehdä esisopimuksen ja liittyä osuuskunnan jäseneksi. Ks. tiedote 5/2017

Osuuskunnan www -sivut: www.hirvaskuitu.net

Osuuskunnan Facebook -sivu: Hirvaan kyläverkko

Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Puhelin: 040 124 1350

Kuituverkon alustavat suunnitelma kartat

Mikä on valokuitu? www.lappi.fi/laajakaista/valokuitu

 

Menneet tapahtumat

Tieote 4/2017 - tiedote

Julkinen kuuleminen laajakaistan rakentamisesta Hirvaalle 10.4.2017

Valokuituilta Hirvaan koululla ma 27.3.2017 klo 18 - ks. tiedote

Valokuitukysely on saatu suoritettua - ks. tiedote

Hirvaalla on tehty kartoitus loka-joulukuussa 2016 käymällä jokaisessa talossa kertomassa lisää valokuidusta ja kysymässä mielipiteitä - ks. tiedote

Valokuituilta Hirvaan koululla ke 14.9.2016 klo 18 - ks. ilmoitus

Tapahtumat 2016

 - ke 14.9.2016 klo 18 alkaen Hirvaan koululla - valokuituilta - Kuitua pohjoiseen -hanke - teemana kyläverkon rakentaminen. Kahvitarjoilu! ks. tiedote

- ke 7.9.2016 alkaen Aivoreeni -ryhmä Muurolan kirjastossa - järjestäjä Lapin Muistiyhdistys ry - ilmoittautuminen 6.9. mennessä - ks. ohjelma

- la 18.6.2016 klo 13 alkaen Hirvasojan talkoot - haravointia, pensaiden raivausta - tarjolla makkaraa, mehua ja kahvia - omat työkalut mukaan!

- la 11.6.2016 klo 13-15 Avoimet kylät - Hirvaan kylän sydän sykkii! Hirvaan koululla, Kemintie 1504. MM. kirpputori, lempilelunäyttely, lasten juoksukilpailu, koirien kokoontuminen. Kahvia, pullaa, mehua myyntikojussa. Tervetuloa! Järjestäjä Hirvaan kyläyhdistys ry

- la 7.6.2016 klo 18 alkaen Tuomiojan talkoot - haravointia, pensaiden raivausta, polttopuiden tekoa - tarjolla makkaraa, mehua ja kahvia - omat työkalut mukaan!

- la 9.4.2016 klo 13-15 Koko perheen ulkoilutapahtuma Hirvasojan laavulla (Kemintie 1649, Hirvas. Tarjolla makkaraa, kahvia ja mehua. Vapaaehtoinen maksu kulujen kattamiseksi. K-Market Muurola sponsoroi makkaroita. Yhdessäoloa, mäenlaskua ja ulkoilua. Mukana myös Angry Birds -ritsa! Lämpimästi tervetuloa läheltä ja kaukaa! Järjestäjä Hirvaan kyläyhdistys ry

- ma 4.4.2016 klo 18 alkaen Hirvaan kyläyhdistyksen vuosikokous - Hirvaan koulu, Kemintie 1504

- ma 14.3.2016 klo 18 alkaen yleinen kyläkokous Hirvaan koululla - sääntömuutos §6

- ti 1.3.2016 klo 18-20 Muurolan lukion salissa (Koulukaari 12) -  Alakemijoen alueen kylien yhteinen asukastilaisuus                       Tilaisuudessa: - tiedotetaan Alakemijoen alueen palveluverkon uudistamisesta sekä sen laajemmasta yhteydestä Rovaniemen kaupungin kehittämiseen
 - selvitetään asukkaiden ehdotukset palvelujen järjestämisestä - keskustellaan asukkaille muista tärkeistä palveluverkon suunnittelussa huomioon otettavista asioista sekä - sovitaan seuraavista asukastapaamisista. Osallistu ja vaikuta! Tervetuloa! Kahvitarjoilu!

- ti 9.2.2016 klo 18 alkaen yleinen kyläkokous Hirvaan koululla - Hirvaan uuden varajäsenen valinta Alakemijoen aluelautakuntaan sekä Alakemijoen koulu- ja päiväkotiselvityksen tilannekatsaus.

 

Pajuporo II

Olipa kerran poro joka, oli erittäin utelia ja hänen nimensä oli Hirvas. Eräänä päivänä hän oli jokapäiväisellä kävelyllä. Kävely sujui hyvin niinkuin joka päivä mutta kun hän tuli kotiin koti oli tyhjä. Poro ihmetteli missä perhe oli ja tutki paikkoja mutta vain rikkoutuneita esineitä oli maassa. Hän haisteli paikkoja ja haistoi likaisen turkin hän tutki lisää ja löysi karvaa tumman harmaata karvaa.
- Sudet! sanoi poro.
Sudet olivat vieneet hänen perheensä mutta mihin? Hirvas mietti ja mietti missä sudet voisivat asustaa. Hän keksi hän kysyy papaltansa. Hirvas pakkasi mukaansa repun missä oli leipää ja maitoa ja lähti matkaan. Papalle päästyään hirvas koputti oveen ja pappa tuli avaamaaan.
- Tule sisälle äkkiä pappa kuiskasi. Hirvas juoksi sisälle ja pappa laittoi oven visusti lukkoon.
- Miksi? kysyi poro.
- Shhh ne ovat täällä kuiskasi pappa.
- Ketkä? kysyi poro.
- Kerron myöhemmin kuiskasi pappa.
Yhtäkkiä ulkoa alkoi kuulua murinaa ja haistelua. Yhtäkkiä kuului voimakas haukahdus ja pappa uskaltui katsoa ikkunasta ja siellä näkyi kun susi haukkui metsoa puussa sitten kuului yhtäkkiä kova ääni ja susi juoksi kovaa vauhtia metsän. Pappa ja Hirvas lähti seuraamaan suden jälkiä ja jäljet veivät susien valtakuntaan he pääsivät maanalaista tunnelia pitkin susien kuninkaan tykö ja tekivät sopi,uksen ja Hirvas sai perheensä takaisin ja he elivät koko loppu elämänsä onnellisesti Hirvaasta tuli porojen legenda. LOPPU

Pajuporon tarina III

Olipa kerran poro nimeltä Sisu. Se oli iso ja sillä oli valtavat sarvet. Se söi yleensä jäkälää ja käpyjä, vaikka porot ei yleensä syö käpyjä. Poro oli rohkea ja ennakkoluuloton. Pieni Sisu-poro kulki suuressa porolaumassa.

Eräänä aamuna Sisu heräsi eikä nähnyt ketään laumastaan. Se vaelsi pitkän matkan etsien laumaansa, mutta etsinnät eivät tuottanut tulosta. Se oli vaeltanut pitkän matkan ja huomasi tulevansa soratielle. Sisu lähti kulkemaan soratietä pitkin ja huomasi pienen kylän nimeltä Hirvas. Kyläläiset huomasivat pienen porovasan hoipertelevan autotiellä. He päättivät ottaa poron hoivaansa ja kouluttaa siitä joulupukin poron. Kyläläiset soittivat joulupukille, että ovat kouluttaneet kelpo reen vetäjän. Joulupukki halusi nähdä poron ennen sen ottamista ja matkasi Hirvaalle.

Kahdentoista minuutin päästä joulupukki saapui Hirvaalle poroineen. Pukki halusi heti testata Sisu-poron taitoja ja valjasti pporon ja laittoi reen sen perään. Sisu-poro ei jaksanut vetää rekeä, mutta ei luovuttanut. Se yritti ja yritti ja sai reen liikkeelle. Reki liikkui hitaasti, mutta varmasti. Joulupukki halusi testata myös Sisun lentotaitoa, koska maassa meni hyvin. Sisu yritti päästä lentoon, mutta ei onnistunut. Se nousi vain vähän ilmaan, mutta tippui.

Muut joulupukin porot alkoivat nauramaan. Sisu ei välittänyt, vaan jatkoi yrittämistä. Monien yritysten jälkeen, Sisu nousi vihdoin ilmaan. Se nousi noin kahdenkymmenen metrin korkeuteen. Joulupukki oli todella ylpeä Sisusta ja päätti testata kuinka nopea Sisu oli ja se ylsi aatto-vauhtiin eli 2000 km/h. Sisu palasi maan kamaralle testattuaan taitojaan. Muut porot olivat yllättyneitä Sisun taidoista, samoin joulupukki. Joulupukki aikoi ottaa poron. Kyläläiset sanoivat että joulupukin pitäisi pitää hyvä huoli porosta, jotta saisi sen.

Oli Sisu-poron ensimmäinen jouluaatto, kun porot lähtivät joulupukin kanssa jakamaan lahjoja. Kaikki sujui hyvin ja he pääsivät turvallisesti kotiin, Korvatunturille. Joulupukki harjoitti poroja vielä seuraavan vuoden, kunnes seuraava jouluaatto koitti. Joulupukki valjasti porot, muttei huomannut Sisun valjaiden olevan auki ja yritti saada joulupukkia pysäyttämään reen, mutta joulupukki huusi vain "Aatto-vauhtiin pojat!" Sisun valjaat aukesivat kokonaan ja Sisu tippui. Se yritti lentää, mutta ei hallinnut lentotaitojaan. Joulupukki huomasi sen vasta ensimmäisen talon katolla. Porot olivat sen verran kauhuissaan, että ne pyörtyivät. Joulupukki herätti porot porkkanoiden avulla ja ne virkosivat. Sisu oli tämän aikana ehtinyt jo pudota maahan ja katsella ympärilleen.

Sisu näki todella kirkkaan tähden ja lähti seuraamaan sitä. Sisu oli seurannut tähteä jo monta kilometriä, kunnes törmäsi toiseen poroon. Poro sanoi Sisulle "Katso eteesi!" Sisu pyysi anteeksi ja huomasi poron olevan jotenkin tutun näköinen. SIsu kysyi varovasti "Isä? Sinäkö se olet?" Poro oli todella hämmentynyt kysymyksestä ja katsoi Sisua tarkemmin. "Sisu? Olemme etsineet sinua siitä lähtien kun katosit. Missä olet ollut?" poro sanoi. "No, putosin juuri joulupukin reestä" Sisu sanoi. Joulupukki meni kertomaan kierroksen jälkeen kyläläisille Sisun tippuneen. Kyläläiset ja joulupukki luulivat Sisun kuolleen, mutta se löysikin laumansa. Sisu-poro eli elämänsä onnellisena loppuun asti, mutta Sisua ei unohdettu kokonaan. Sisun tarinaa kerrotaan vieläkin ja sille on tehty muistopatsas. Sen pituinen oli se tarina.

Pajuporo Elmeri

Olipa kerran poro nimeltään Elmeri. Elmeri eksyi metsään koska joulupukki lähti juoksemaan lahjavarkaita karkuun. Joulupukki ei ehtinyt kauas kunnes hän hengästyi liikaa ja kaatui lumihankeen. Pukki oli kuitenkin onnistunut karkoittamaan varkaat kannoiltaan. Elmeri etsi pukkia koko yön, mutta lumi peitti viimeisetkin jäljet.

Elmeri kyllä löysi ruokaa metsästä, mutta hän paleli ja ikävoi pukkia. Hän meni nukkumaan kuusen alle ja aamulla herätessään hän jatkoi matkaa. Elmeri seurasi lahjoista muodostunutta janaa löytääkseen pukin, mutta turhaan. Alkoi tulla pimeää ja ilma kylmeni. Yht'äkkiä pukki loikkasi pensaasta koska säikähti Elmeriä. Onneksi molemmat huomasivat toisensa ja olivat iloisia. He jatkoivat yhteistä matkaansa, vaikka lahjat olivatkin kadonnut jo päiviä aiemmin. Joulun aika oli myöskin mennyt jo, joten Pukki ja Elmeri lähtivät korvatunturia kohti.

Eipä aikaakaan kun lapset huomasivat heidät metsän keskellä. pukki suuttui heille koska Joulu oli mennyt jo eikä hän erityisemmin tykännyt olla joulupukki. Lapset muuttuivat surullisiksi ja kääntyivät pois. Pukkia alkoi harmittaa. Hän ei kestänyt katsoa surullisia lapsia metrejä takanapäin joten hän käski Elmerin kääntymään. Pukki antoi lapsille viimeisimmät suklaat mitä hänellä taskuissaan oli. lapset ilahtuivat ja pyysivät häntä vielä käymään nopeasti lasten luona vaikka lahjoja ei ollutkaan. Pukki mietti hetken, mutta suostui pyyntöön koska niin kiltisti lapset sitä pyysivät.

Samaan aikaan kun pukki oli talossa sisällä, niin jotkut myrkyttivät Elmerin. Elmeri alkoi totella vain heitä. Loppujen lopuksi he kyllästyivät Elmeriin ja käskivät sen pysähtyä eikä Elmeri saisi koskaan enään liikkua. Ja niinhän myrkytetty poro teki. Kunnes se jäätyi ja kuoli. Vielä tänäkin päivänä Elmeri on samassa paikassa. Loppu